İstisnai Durumlar, İstisnai Vatandaşlık: Türk Vatandaşlığı Rehberi

Omer-Sefa-USLU-istisnai-turk-vatandasligi

Türk Vatandaşlığı Kanununun 12. maddesi, istisnai vatandaşlık kazanma hükümlerini belirler. Bu hükümlere göre, Türk vatandaşlığını özel şartlar altında kazanma imkanı bulan bireylerin profili geniş bir yelpazede yer alır. Sanayi, bilim, teknoloji, kültür ve daha birçok alandaki olağanüstü katkıları olanlar, özel izinle kabul edilenler ve Türk soylu göçmenler, belirli şartları sağlamaları durumunda Türk vatandaşlığını kazanabilirler. Bu makalede, Türk Vatandaşlığı Kanununun bu istisnai hükümlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz..

5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 12. maddesine göre, Türk vatandaşlığını istisnai olarak kazanma hükümlerine şu şartlarda sahip olabilirsiniz:

  • Türkiye’ye sanayi tesisleri getiren, bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçmiş ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca gerekçeli teklifte bulunulan kişiler,
  • 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31. maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi uyarınca ikamet izni alanlar ile Turkuaz Kart sahibi yabancılar ve bunların yabancı eşi, kendisinin ve eşinin ergin olmayan veya bağımlı yabancı çocuğu,
  • İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşlığımıza alınması uygun görülen kişiler,
  • Cumhurbaşkanı kararı ile Türk soylu kabul edilen ve göçmen olarak kabul edilen yabancılar,

millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından herhangi bir engel teşkil etmemek şartıyla, Cumhurbaşkanı kararı ile Türk vatandaşlığını kazanabilirler.

İkamet İzni Koşulu

Türk Vatandaşlığı Kanununun 12. maddesinin a, c ve d bentleri uyarınca yapılan istisnai Türk vatandaşlığı kazanma başvurularında, ikamet izni şartı aranmamaktadır.

Ancak, “b” bendi kapsamındaki başvurularda, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 31/J maddesi gereğince düzenlenmiş bir ikamet izni aranmaktadır.

Not: Bu düzenleme, karar tarihinden itibaren hüküm ifade etmektedir.

Yetkili Başvuru Makamı

Başvurular, başvuru sahibinin yerleşim yeri (ikamet ettiği) adresine bağlı olarak şu merciler aracılığıyla yapılabilmektedir:

  • Valilikler (İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü)
  • Türkiye’nin dış temsilcilikleri

Başvuru İçin Gerekli Bilgi ve Belgeler

Başvurularınız için gerekli belgeleri ve başvuru formunu temin etmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Ömer Sefa USLU sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Ömer Sefa USLU sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et